Kopzorgen

 • Geschreven door: // Categorie: Dagboek, Hersenspinsels

  19 reacties

  “Wil jij mijn haar even opmeten?” Ik tik een scherm open en wijs naar de tekst. “25 centimeter, red ik dat?”. Ik kijk naar het plaatje van een meisje. Een jaar of zeven moet ze zijn. Kaal.

  Het snijdt me door mijn ziel. Mijn stekeligheden, de tranen met tuiten, lijken volledig zinloos bij het zien van dit kale kopje. Toen de tulband dan eindelijk even afmocht en ik de schade aan mijn hoofd mocht bekijken, deed het weer even pijn. Het litteken was veel groter dan vooraf beloofd en mijn haar was inderdaad behoorlijk weggeschoren. Dooddoeners als “dat groeit wel weer”, “wees blij dat je er nog bent”, “je haar groeit er straks wel weer overheen”, zijn stuk voor stuk gewoon waar. Maar blij ben ik er niet mee. Ooit maakte ik een baldadig uitstapje naar een wat langere bobline, maar feitelijk is mijn haar al 33 jaar gewoon heel lang. Niemand heeft mij ooit met kort haar gezien. “Famke, het haar is de sieraad van de mens”, zei een oud-oom altijd plechtig. En wat was ik dat altijd hartgrondig met hem eens. Nog steeds trouwens.

  “Meet die vlecht even op, dan weet ik het”. Ik haal mijn hand door mijn haar en houd opeens een grote pluk blonde lokken beet. Ik doe het nog eens. En nog eens. Ik voel niets, maar de plukken laten gewoon los. Ik wrijf over mijn wenkbrauwen en ook daaruit vallen opeens allemaal haartjes. S. schrikt. “Komt door de medicatie, vermoed ik?”. Ik blijf de stukken haar uit mijn schedel trekken. Zonder moeite houd ik ze in mijn hand. Erg druk maak ik me er niet om. Ik heb haar genoeg over, tenslotte.

  Ik bespreek mijn haarissue met vriendin A. “Onder druk van emoties moet je nooit beslissingen nemen, maar als je zeker weet dat de schaar er in moet, dan wil ik daar wel bij zijn”. Ik beloof nog even na te denken. Al Googlend kom ik op de site van Stichting Haarwensen. Blof, de maker van mijn toevallige lijflied in deze periode, blijkt notabene de ambassadeur. Deze stichting zamelt vlechten van minimaal 25 cm lengte in en laat daarvan pruiken maken voor kinderen die door medische behandelingen of een andere vorm van kaalheid in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. Een goede pruik is duur en de verzekering vergoedt slechts een klein deel. Door deze stichting kunnen ouders kosteloos een pruik voor hun kind laten aanmeten.

  Terwijl ik van kaal kopje naar kaal kopje klik geneer ik me als ik me bedenk hoe lastig ik mijn eigen haarissue vind. Hun leed staat natuurlijk niet in verhouding tot die repen haar die ik mis. De keuze is gemaakt. Dit kan ik M6 en M7 ook uitleggen. Ik besluit een kapper te mailen waarbij ik me vertrouwd voel en waarvan ik vermoed dat ze mijn litteken wel aan kan. Ze doet het. Minimaal 25 centimeter vlecht gaat vanmiddag op de brievenbus naar Haarwensen. Jullie krijgen er een nieuwe Agaat voor terug, die kindjes een nieuwe toekomst.

  • Facebook
  • Twitter

Reacties

19 reacties op Kopzorgen

 • Laura wrote on March 29, 2012 at 6:22 // Reply

  Dit meisje met kort haar kan vertellen dat kort haar ook heel mooie kan zijn. Ook zo’n dooddoener, waar je niets mee kan. Maar dat jouw haar straks kleine kindjes (en hun ouders) gelukkig maakt dat telt wel. En hoe goede beslissing ook van je, makkelijk is anders. Je bent een dappere dodo! x

 • marlous wrote on March 29, 2012 at 6:38 // Reply

  Verdorie Agaat, elke dag zit ik met dikke tranen in mijn ogen als ik je blogs lees, maar deze slaat alles. Je bent een extreem bijzonder mens als je in deze situatie ook nog in staat blijkt te zijn om te géven.
  Diep respect.
  Marlous

 • petra wrote on March 29, 2012 at 7:10 // Reply

  Het antwoord op mijn vraag, wat heb ik een respect voor je! Vindt het een goede en gedurfde stap top,Petra

 • harld wrote on March 29, 2012 at 7:18 // Reply

  Respect voor je. 25 cm is best veel. (Mijn jongste dochter heeft deze week ook al 25cm van haar haren gedoneerd).

 • Irina wrote on March 29, 2012 at 7:23 // Reply

  RESPECT! X

 • Nienke wrote on March 29, 2012 at 7:27 // Reply

  Wow! Heel goed idee. Je gaat straks iemand heeeeel erg blij maken met jouw blonde lokken. Xxx

 • Jellie wrote on March 29, 2012 at 7:55 // Reply

  Je bent een bijzonder mens met het hart op de goede plaats

 • Bettina wrote on March 29, 2012 at 9:42 // Reply

  He hartstikke mooi van je Agaat.Met een kort koppie zul je er ook fantastisch uitzien.

 • Ingrid Hoekstra wrote on March 29, 2012 at 10:34 // Reply

  Agaat, wat een ontzettend goed initiatief. Zit hier met tranen in m’n ogen.

 • Marike wrote on March 29, 2012 at 1:31 // Reply

  Ongelofelijk dapper! Vind het echt heel tof van je en weet inmiddels dat het resultaat je prachtig staat! 🙂

 • Marian Mulder wrote on March 29, 2012 at 2:10 // Reply

  Wat ben je toch een prachtig mens dat je zelfs nu nog aan anderen kunt denken.

  Liefs uit Almere

 • Miriam wrote on March 29, 2012 at 3:19 // Reply

  Wauw….

 • Andrea van der Woude wrote on March 29, 2012 at 3:54 // Reply

  Goed van je en wat steun je zo een mooi doel. Nieuwe kapsel staat je goed.

 • yvonne wrote on March 29, 2012 at 6:12 // Reply

  Zo trots op jou! x

 • Lidwien Venselaar wrote on March 29, 2012 at 9:37 // Reply

  besef je wel hoe bijzonder jij bent!

 • Willy wrote on March 30, 2012 at 2:35 // Reply

  Staat je erg goed hoor ! mooi kort koppie.

 • Marijke Winkeler wrote on March 30, 2012 at 7:49 // Reply

  Even geen woorden voor Agaat… Wat een mooi iets wat jij hebt gedaan!! En dat korte haar staat je super!

 • Stichting Haarwensen wrote on April 3, 2012 at 1:11 // Reply

  Wauh! Wat een indrukwekkend verhaal. Mooi geschreven. Via twitter werden wij getipt op je blog. Wij vinden het erg dapper, dat je ondanks je eigen issue, toch haar wilt afstaan voor andere. Erg knap! We zien je haar graag verschijnen! Wanneer je je adresgegevens meestuurt, zullen wij je nog een ontvangstbevestiging toesturen. Nogmaals BEDANKT!!

  • Agaat wrote on April 3, 2012 at 1:39 // Reply

   Wat een ontzettend mooie reactie! Ook via twitter kreeg ik al zo’n mooie reactie van jullie. Dat doet me goed.
   Gister is de envelop op de bus gegaan en waarschijnlijk valt hij vandaag of morgen bij jullie op de mat. Heel veel succes er mee! Maak er een prachtige pruik van.

Leave a Reply

Vul de velden in om je reactie achter te laten. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.